Latest

Wednesday, March 11, 2020

Discipline we learn from Salah should be applied to our lives outside the Masjid.


Pahala berterusan (jariah)PAHALA BERTERUSAN (جارية)

Dari Anas RA berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Terdapat tujuh jenis pahala yang akan terus menerus diterima oleh seseorang itu walaupun selepas kematiannya. Tujuh amalan tersebut ialah:-

(1) Mereka yang mengajarkan ilmu yang berguna, selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya

(2) Sesiapa yang mengalirkan air sungai ke kebun-kebun, maka pahala akan terus-terusan sampai kepadanya selagi ada orang yang menggunakan terusan tersebut.

(3) Orang yang menggali perigi, selagi mana ada orang yang menggunakannya.

(4) Sesiapa yang menanam tanam-tanaman, selama mana ada yang memakannya baik dari manusia atau burung.

(5) Sesiapa yang mendirikan masjid, maka ganjaran pahalanya akan tetap diterima selagi Masjid itu digunakan untuk beramal ibadat di dalamnya.

(6) Sesiapa yang mewariskan (menulis/mewakaf) mushaf (al-Quran) atau kitab, dia akan mendapat pahala selagi ada orang yang membacanya.

(7) Orang yang meninggalkan anak yang soleh, lalu anak tersebut mendoakan kedua orang tuanya dan mereka beristighfar untuk kedua ibubapanya itu. Iaini anak yang selalu diajari ilmu al-Quran, maka orang yang mengajarnya akan mendapat pahala selagi anak itu mengamalkan ajaran-ajarannya tanpa mengurangi pahala guru itu sendiri.

[Al-Jami’ Al-Sahih/Sahih Bukhari]

Tarikh-tarikh penting dalam Islam Tahun 2020 / 1441-1442H bagi Malaysia


Tarikh-tarikh penting dalam Islam
Tahun 2020 / 1441-1442H bagi Malaysia 🇲🇾

Sumber: JAKIM


Doa Nabi Musa mohon limpahan rezekiDoa Nabi Musa memohon rezeki dan jodoh

Seorang pemuda mengadu kepada seorang ulama' Saudi, Syeikh Muhammad Soleh al-Munajjid bahawa dia belum berkahwin, tiada kerja bahkan tiada rumah. Lalu syeikh menganjurkan pemuda tersebut agar membaca doa Nabi Musa alaihissalam ini.
.
Nabi Musa alaihissalam telah diuji Allah apabila terpaksa melarikan diri dari Mesir dalam keadaan tidak berkahwin, tiada pekerjaan dan tiada tempat tinggal. Ketika sampai di Madyan, baginda telah menolong dua orang perempuan memberi kambing minum lalu baginda duduk di bawah sepohon pokok seraya berdoa dengan doa ini.
.
Akhirnya berkat doa tersebut Allah mengurniakan baginda isteri, kerja dan tempat tinggal.
.
Doa ini tercatat dalam al-Quran dalam surah Al-Qasas, ayat ke 24:
.
رَبِّ إِنِّى لِمَآ أَنزَلْتَ إِلَىَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ
.
(Rabbi inni lima anzalta ilayya min khairin faqiir)
.
"Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan".
(Surah al-Qasas: 24)
.
Syeikh Muhammad Soleh menganjurkan agar doa nabi Allah Musa ini diperbanyakkan sehingga ditakdirkan Allah Yang Maha Pemberi Rezeki menurunkan rezeki melimpah yang tak disangka-sangka, juga jodoh yang baik. InsyaAllah, Amiin.
Upcoming Events on Islamic Finance, Wealth Management, Business, Management, Motivational Alfalah Consulting, KL-Malaysia: www.alfalahconsulting.com

Please Join my facebook's fan page