Latest

Wednesday, May 22, 2019

Masa silam, masa depan dan pengakhiran


Great rewards for Siyam (fasting)


Kelayakan Skim Pelaburan Ahli KWSP untuk pelaburan dalam unit amanah (unit trust), mulai 1 Januari 2019 Kelayakan Skim Pelaburan Ahli KWSP untuk pelaburan dalam unit amanah (unit trust), mulai 1 Januari 2019 🇲🇾
Definisi Simpanan Asas
Simpanan Asas ialah satu jumlah simpanan dalam Akaun 1 yang ditetapkan mengikut umur bagi membolehkan ahli memperoleh simpanan sekurang-kurangnya RM240,000 pada umur 55 tahun.  Ahli boleh melaburkan simpanan dalam Akaun 1 yang melebihi Simpanan Asas dalam produk dan menerusi Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang dilantik.
Syarat-syarat yang Ditetapkan
Ahli boleh melaburkan simpanan di bawah Skim Pelaburan Ahli KWSP tidak melebihi 30% daripada jumlah simpanan yang melebihi Simpanan Asas dlm Akaun 1.
Pelaburan ini boleh dibuat setiap 3 bulan selepas tarikh pelaburan sebelumnya, dan jumlah minimum pelaburan ialah RM1,000.00.
Jumlah Simpanan Asas adalah seperti jadual di bawah.
CONTOH
Umur ahli: 40
Simpanan asas: RM86,000
Baki dlm Akaun 1: RM186,000
Jumlah yg layak dikeluarkan utk permulaan
=
(186,000 - 86,000) x 30%
= 100,000 × 30%
= RM30,000
Setiap 3 bulan boleh dikeluarkan lagi.

Jika berminat melabur dlm unit amanah Islam dgn menggunakan Skim Pelaburan Ahli KWSP atau Tunai, sila whatsapp www.wasap.my/60192348786.
Ahmad Sanusi
Perunding, PMB Investment, KL
PMB = Pelaburan MARA Berhad

Nuzul Al-Quran (Turunnya Al-Quran) - Ustaz Abdul Somad

Kuliah Nuzul Al Quran - Syeikh Ali Jaber

Nuzul Al Quran - Ustaz Adi Hidayat

Sebaik-baik perkataan di bulan Ramadhan adalah membaca Al-Quran, maka perbanyakkan membacanyaSebaik-baik perkataan di bulan Ramadhan adalah membaca Al-Quran, maka perbanyakkan membacanya.

Do you know why USA is so angry with Huawei?Nabi ﷺ beristighfar lebih 70 kali dalam sehari


Nabi ﷺ beristighfar lebih 70 kali dalam sehari

Abu Hurairah r.a berkata, saya telah mendengar Rasulullah bersabda, 
"Demi Allah, Sesungguhnya aku minta ampun kepada Allah (beristighfar) dan bertaubat kepada-Nya dalam sehari lebih dari tujuh puluh kali."

(Hadis Riwayat Bukhari)

Don't confuse your path with your destination just because it's stormy now doesn't mean you aren't headed for sunshineDon't confuse your path with your destination just because it's stormy now doesn't mean you aren't headed for sunshine.

Upcoming Events on Islamic Finance, Wealth Management, Business, Management, Motivational Alfalah Consulting, KL-Malaysia: www.alfalahconsulting.com

Please Join my facebook's fan page