Latest

Thursday, October 25, 2018

Autumn road

Autumn road

*Northern Wisconsin

Keistimewaan Al-Quran

SOALAN

Apakah keistimewaan al-Quran?

JAWAPAN

Oleh kerana al-Quran adalah kalam Allah, maka sudah tentu mempunyai pelbagai jenis keistimewaan dan mukjizatnya berbanding dengan kalam makhluk yang lain. Sebagai muqaddimah jawapan, kami menyebut beberapa ayat yang menunjukkan keistimewaan al-Quran, antaranya:

Pertama: Firman Allah SWT:

الر كِتَابٌ أُحْكِمَتْ آيَاتُهُ ثُمَّ فُصِّلَتْ مِنْ لَدُنْ حَكِيمٍ خَبِيرٍ

Maksudnya: Alif, Laam, Raa’. Al-Quran sebuah Kitab yang tersusun ayat-ayatnya dengan tetap teguh, kemudian dijelaskan pula kandungannya satu persatu. (Susunan dan penjelasan itu) adalah dari sisi Allah Yang Maha Bijaksana, lagi Maha Mendalam pengetahuanNya.

(Surah Hud: 1)

Kedua: Firman Allah SWT:

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بِالذِّكْرِ لَمَّا جَاءَهُمْ وَإِنَّهُ لَكِتَابٌ عَزِيزٌ ﴿٤١﴾ لا يَأْتِيهِ الْبَاطِلُ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَلا مِنْ خَلْفِهِ تَنزِيلٌ مِنْ حَكِيمٍ حَمِيدٍ

Maksudnya: Sesungguhnya orang yang kufur terhadap al-Quran ketika sampai kepada mereka, akan diazab. Dan sesungguhnya ia sebuah Kitab Suci yang mulia. Yang tidak dapat didatangi sebarang kepalsuan dari mana-mana arah dan seginya; ia diturunkan dari Tuhan Yang Maha Bijaksana, lagi Maha Terpuji.

(Surah Fussilat: 41-42)

Ketiga: Firman Allah SWT:

إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ يَهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْراً كَبِيراً

Maksudnya: Sesungguhnya al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (Agama Islam), dan memberikan berita yang menggembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka beroleh pahala yang besar.

(Surah Isra’: 9)

Keempat: Firman Allah SWT:

وَيَوْمَ نَبْعَثُ فِي كُلِّ أُمَّةٍ شَهِيداً عَلَيْهِمْ مِنْ أَنفُسِهِمْ وَجِئْنَا بِكَ شَهِيداً عَلَى هَؤُلاء وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ تِبْيَاناً لِكُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً وَبُشْرَى لِلْمُسْلِمِينَ

Maksudnya: Dan (ingatkanlah tentang) hari Kami bangkitkan dalam kalangan tiap-tiap umat, seorang saksi terhadap mereka, dari golongan mereka sendiri; dan Kami datangkan (wahai Muhammad) untuk menjadi saksi terhadap mereka ini (umatmu); dan kami turunkan kepadamu al-Qurah menjelaskan tiap-tiap sesuatu dan menjadi hidayah petunjuk, serta membawa rahmat dan berita yang menggembirakan, bagi orang-orang Islam.

(Surah al-Nahl: 89)

Dr. Yusuf al-Qaradhawi dalam bukunya bertajuk Kaifa Nata’amal Ma’a al-Quran al-Azim? menyebut tujuh keistimewaan al-Quran iaitu:

Al-Quran adalah kitab Ilahi
Al-Quran adalah kitab mahfuz (terpelihara)
Al-Quran adalah kitab mukjizat
Al-Quran adalah penerangan dan kemudahan
Al-Quran adalah kitab agama keseluruhannya
Al-Quran adalah kitab zaman keseluruhannya
Al-Quran adalah kitab insaniah keseluruhannya

Kami menukilkan pendapat al-Syahid Hasan al-Banna menyebut: “Al-Quran al-Karim adalah sebuat perlembagaan yang lengkap merangkumi seluruh hukum Islam. Al-Quran adalah sumber yang mencurahkan segala kebaikan dan ilmu ke dalam hati yang beriman. Al-Quran adalah alat yang terbaik untuk para ahli ibadat mendekatkan diri kepada Allah SWT dengan cara membacanya.”

Dalam sebuah hadis daripada Abdullah bin Mas’ud RA, Nabi SAW bersabda:

إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ مَأْدُبَةُ اللهِ تَعَالَى فَتَعَلَّمُوا مِنْ مَأْدُبَتِهِ مَا اسْتَطَعْتُمْ، إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ حَبْلُ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ، وَهُوَ النُّورُ الْمُبِينُ، وَالشِّفَاءُ النَّافِعُ، عِصْمَةُ لِمَنْ تَمَسَّكَ بِهِ، وَنَجَاةٌ لِمَنْ تَبِعَهُ، لاَ يَعْوَجُّ فَيُقَوَّمُ، لاَ يَزِيغُ فَيُسْتَعْتَبُ، وَلاَ تَنْقَضِي عَجَائِبُهُ، وَلاَ يَخْلَق عَنْ كَثْرَةِ الرَّدِّ فَاتْلُوهُ، فَإِنَّ اللهَ يَأْجُرَكُمْ عَلَى تِلاَوَتِهِ بِكُلِّ حَرْفٍ عَشْرَ حَسَنَاتٍ، أَمَا إِنِّي لاَ أَقُولُ لَكُمْ الم حَرْفٌ، وَلَكِنْ أَلِفٌ عَشْرٌ، وَلاَمٌ عَشْرٌ، وَمِيمٌ عَشْرٌ

Maksudnya: “Al-Quran ini adalah hidangan Allah SWT. Oleh itu hadaplah hidangan Allah itu sepuas hati kamu. Al-Quran ini adalah tali Allah (cahaya yang menjadi petunjuk), cahaya yang terang dan ubat yang mujarab, pengawal bagi orang yang berpegang dengannya, penyelamat bagi orang yang mengikutinya, sesiapa yang tersesat akan dipandunya, sesiapa yang menyimpang akan dibetulkan, keajaibannya tiada henti, keagungan dan kemanisan bacaannya tidak akan terjejas walau sekerap mana sekalipun diulang. Bacalah kerana Allah, maka akan memberikan kamu ganjaran jikan kamu membacanya setiap satu huruf sepuluh. ganjaran. Saya tidak katakan Alif Laam Miim sebagai satu huruf tetapi alif sepuluh dan laam sepuluh dan miim sepuluh.”

Riwayat al-Hakim dalam Mustadrak
(1/555) dan Fadhail al-Quran oleh Ibn Kathir 

Akhukum fillah,

Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad al-Bakri

Mufti Wilayah Persekutuan

27 Syawal 1436H bersamaan 12 Ogos 2015

Winners make GOALS, Losers make EXCUSES.

Hukum meletak sutrah di dalam solat

Unit amanah Islam (Islamic unit trust) - PMB INVESTMENT (syarikat pengurusan dana Islam)

DANA-DANA PATUH SYARIAH PMB INVESTMENT 🇲🇾


● PMB INVESTMENT menguruskan 15 dana Patuh Syariah yang dilaburkan dalam pasaran Malaysia dan ASEAN.


● PMB INVESTMENT adalah syarikat pengurusan dana Islam (IFMC) dengan sejarah peniagaan bermula sejak 1967.


● Boleh melabur secara Tunai atau Skim Pelaburan Ahli KWSP (akaun 1).


● 5 dana PMB Investment mencatatkan jumlah pulangan 1 tahun (2017) yg cemerlang seperti pada 31 Disember 2017.


Jumlah pulangan 1 tahun - 2017:

1. PMB Shariah Growth Fund : 32.8% 

2. PMB Shariah Small-Cap Fund : 32.8%

3. PMB Shariah Premier Fund : 29.1%

4. PMB Shariah Aggressive Fund : 29.1%

5. PMB Shariah Dividend Fund: 23.4%


Sumber: Lipper for Fund Management


ALHAMDULILAH

☆☆☆☆☆


Jika berminat melabur dlm dana-dana patuh Syariah PMB INVESTMENT Berhad atau ingin menjadi perunding, sila hantarkan pesanan (whatsapp) ke www.wasap.my/60192348786 dgn menulis:


Pelabur/Perunding_Nama_Umur_Lokasi


Contoh: Pelabur Ahmad Ali 30 KL


Ahmad Sanusi - Pengurus Agensi/Perunding

PMB Investment Berhad

(Ahli kumpulan Pelaburan MARA Berhad)

Kuala Lumpur 

🌐 www.pmbinvest.com.my


Sejak 1967...51 tahun


"Pengalaman Kami. Keyakinan Anda"


 *Prestasi lepas bukanlah jaminan prestasi masa depan sesuatu dana unit amanah.

Autumn rays

Bacalah Al-Quran

Successful people vs Unsuccessful people

Ya Allah, cukupi aku dengan rezeki-Mu yang halal (supaya aku terhindar) dari yang haram.

Upcoming Events on Islamic Finance, Wealth Management, Business, Management, Motivational Alfalah Consulting, KL-Malaysia: www.alfalahconsulting.com

Please Join my facebook's fan page