Latest

Tuesday, February 25, 2014

Pelaburan Patuh Syariah - Halal

Pelaburan unit amanah Islam (Islamic unit trusts) terbaik di Malaysia.
■ Purata pulangan lepas: 15-20% setahun (rekod 5 tahun).
■ Kadar pulangan sebenar adalah berdasarkan prestasi dana/bisnes.
■ Operasi atas prinsip wakalah dll.
■ Perakuan patuh Syariah oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS) dan diluluskan oleh regulator industri, Suruhanjaya Sekuriti.
■ Sila layari ► www.unit-amanah-islam.com
■ atau hubungi 60192348786 (Sanusi KL), email: sanusi.my@gmail.com
■ Halalan Toyyiba.

---
Consultant-Speaker-Motivator: www.ahmad-sanusi-husain.com 
Alfalah Consulting - Kuala Lumpur : www.alfalahconsulting.com
Islamic Investment Malaysia: www.islamic-invest-malaysia.com
Pelaburan Unit Amanah Islam: www.unit-amanah-islam.com

Shariah-compliant investment in Islam unit trusts (Islamic mutual funds) in Malaysia

Shariah-compliant investment in Islam unit trusts (Islamic mutual funds):
■ Open to individuals or corporations, residents and non-residents of Malaysia. 
■ Historical returns of 15-20% p.a (past 5-years performance). Actual returns are based on performance of business/funds.
■ Contract of wakalah is applied.
■ Advised by Shariah Advisory Councils, approved and supervised by the financial/capital market regulator in Malaysia.
■ Please visit ► www.islamic-invest-malaysia.com for details.
■ Please fill up information request form ► 
www.islamic-invest-malaysia.com/p/info-request-form.html

■ or contact 6019248786 (Sanusi KL).
■ We do Islamic only. Halalan Thoyyiba.

---
Consultant-Speaker-Motivator: www.ahmad-sanusi-husain.com 
Alfalah Consulting - Kuala Lumpur : www.alfalahconsulting.com
Islamic Investment Malaysia: www.islamic-invest-malaysia.com
Pelaburan Unit Amanah Islam: www.unit-amanah-islam.com

20 Panduan Solat

1. Panduan Solat Hajat ► http://goo.gl/0keTRb 
2. Solat Sunat Istikharah ► http://goo.gl/znzBw
3. Panduan Solat Sunat Syukur ► http://goo.gl/BdwHr6
4. Solat Jamak & Qasar ► http://goo.gl/zjB5Z
5. Panduan solat Tahajjud ► http://goo.gl/UBbEP
6. Panduan Solat Sunat Witir ► http://goo.gl/PbQQLe
7. Indahnya Berkah Solat Tahajjud ► http://goo.gl/7bZX4
8. Panduan Solat Dhuha ► http://goo.gl/T1p8A
9. Solat Sunat Rawatib ► http://goo.gl/Zt5q2e
10. Keajaiban Solat Tahajjud ► http://goo.gl/uySLU
11. Panduan & Keutamaan Solat Tahajjud ► http://goo.gl/UjMAB
12. Rahsia Qiyamullail dan Tahajjud ► http://goo.gl/001Si
13. Rahsia Khusyuk Dalam Solat ► http://goo.gl/I6D4u
14. 17 Cara-cara Mengkhusyukkan Solat ► http://goo.gl/aiWjH
15. Solat: Dari Quran dan Hadith ► http://goo.gl/xVqdPh
16. Syarat-syarat dan Rukun Solat ► http://goo.gl/F1G0aK
17. Doa ringkas selepas solat ► http://goo.gl/PHBcSI
18. Kelebihan dan Cara Untuk Khusyuk Dalam Solat ► http://goo.gl/qhcytR
19. Sejarah Azan dan Iqamah ► http://goo.gl/H4QXu1
20. Antara Kesalahan Berkaitan Solat ► http://goo.gl/VOSKHn

---
Consultant-Speaker-Motivator: www.ahmad-sanusi-husain.com 
Alfalah Consulting - Kuala Lumpur : www.alfalahconsulting.com
Islamic Investment Malaysia: www.islamic-invest-malaysia.com
Pelaburan Unit Amanah Islam: www.unit-amanah-islam.com

Antara Kesalahan Berkaitan Solat


Allah swt berfirman: "Bacalah serta ikutlah (wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepada dari Al-Quran dan dirikanlah sembahyang (dengan tekun); sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya) dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan." (QS. 29:45)ANTARA KESALAHAN BERKAITAN SOLATSOLAT adalah amalan pertama yang dihisab Allah pada akhirat nanti. Jika Solat atau sembahyang seseorang baik, baiklah pula seluruh amalannya dan begitulah sebaliknya.
Solat perlu dipelihara sebaik-baiknya. Antara kesalahan yang selalu dilakukan berkaitan sembahyang adalah:
1. Meninggalkan solat.
Hal ini adalah suatu kekufuran berdasarkan Al-Quran, Sunnah dan Ijmak. Allah berfirman bermaksud: “Apakah yang membuat kalian masuk ke dalam Neraka Saqar?” Mereka menjawab: “(Kerana) kami dulu tidak termasuk orang yang mendirikan solat.” (Surah Al-Muddatstsir, ayat 4)
Rasulullah saw bersabda: “Perjanjian antara kami dengan mereka adalah solat, barang siapa meninggalkannya maka dia kafir.” (Hadis riwayat Ahmad dan lainnya).2. Melengah-lengahkan solat.
Firman Allah swt bermaksud : Sesungguhnya solat itu wajib atas orang beriman dalam waktu yang sudah ditentukan.” (Surah an-Nisa, ayat 103)
Oleh itu, melengah-lengahkan solat tanpa uzur yang dibolehkan syarak adalah berdosa besar. Rasulullah bersabda: “Itu adalah solat orang munafik. Dia duduk menunggu matahari, sampai jika matahari sudah berada antara dua tanduk syaitan (hendak tenggelam) dia berdiri dan melakukan empat rakaat, sedangkan dia tidak mengingat Allah dalamnya kecuali sedikit.” (Hadis riwayat Muslim)3. Tiada thuma’ninah dalam solat.
Thuma’ninah adalah rukun solat dan tidak sah solat tanpanya. Thuma’ninah ertinya tenang ketika sedang rukuk, iktidal, sujud dan duduk antara dua sujud.
Tenang maksudnya sampai tulang kembali pada posisi dan persendiannya, tidak tergesa-gesa dalam penggantian dari satu rukun ke rukun lainnya.4. Tidak khusyuk dan banyak gerakan dalam solat.5. Mendahului atau menyamai perlakuan Imam.
Hal ini boleh menyebabkan solat terbatal. Makmum hendaklah mengikuti Imam, tidak mendahului atau menyamai perbuatan Imam.
Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya diadakannya Imam itu untuk diikuti, kerana itu jika dia (Imam) bertakbir, bertakbirlah, dan jangan kalian bertakbir sampai dia bertakbir, dan jika dia rukuk, maka rukuklah dan jangan kalian rukuk sampai dia rukuk.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)6. Bangun dari duduk untuk menyempurnakan rakaat berikutnya sebelum Imam selesai dari salam kedua bagi yang ‘masbuq’ (tidak bersama Imam semasa takbiratul ihram).7. Memandang ke langit (atas) atau menoleh ke kiri dan ke kanan ketika solat.
Hal ini diperkatakan Rasulullah dalam sabdanya: “Hendaklah orangmu berhenti daripada mendongakkan pandangannya ke langit ketika solat atau Allah tidak mengembalikan pandangannya kepada mereka.” (Hadis riwayat Muslim)


“Dan jauhilah orang yang menoleh dalam solat kerana sesungguhnya ia adalah suatu kebinasaan.” (Hadis riwayat At-Tirmizi)


8. Mengenakan pakaian nipis yang tidak menutupi aurat.
Hal ini membatalkan solat kerana menutup aurat adalah syarat sah solat. Tidak memakai tudung dan menutupi telapak kaki bagi wanita kerana aurat wanita dalam solat adalah seluruh tubuhnya kecuali wajah dan telapak tangan.
Ummu Salamah ditanya mengenai pakaian solat wanita. Beliau menjawab: “Hendaknya dia solat dengan kerudung, dan baju kurung panjang yang menutupi kedua-dua telapak kakinya.”9. Melintas di depan orang yang sedang solat.
Rasulullah bersabda: “Seandainya orang yang lalu di depan orang solat itu mengetahui dosanya, tentu berhenti (menunggu) empat puluh (tahun) lebih baik baginya daripada melintas di depannya.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)10. Tidak melakukan takbiratul ihram ketika mendapati imam sedang rukuk (atau sujud)
Takbiratul ihram adalah rukun solat dan wajib dilakukan dalam keadaan berdiri, baru kemudian mengikuti Imam yang sedang rukuk atau sujud.11. Melakukan sesuatu yang melalaikan daripada solat seperti menonton televisyen dan bersembang.
Allah berfirman, maksudnya: “Wahai orang beriman, janganlah hartamu dan anak-anakmu melalaikanmu daripada mengingat Allah, barang siapa melakukan demikian maka mereka itulah orang yang rugi.” (Surah Al-Munafiqun, ayat 9)12. Makruh memejamkan mata ketika solat tanpa keperluan.
Seperti diriwayatkan Ibnu Qayyim berkata, Nabi tidak mencontohkan solat dengan memejamkan mata. Tetapi, jika memejamkan mata diperlukan, misalnya, kerana di hadapannya ada lukisan atau sesuatu yang menghalangi kekhusyukannya maka hal itu tidak makruh.13. Tidak melurus atau merapatkan barisan ketika berjemaah.
Nabi Muhammad s.a.w bersabda: “Kalian mahu meluruskan barisan kalian atau Allah akan membuat perselisihan antara hati kalian.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)14. Tidak memperhatikan sujud dengan tujuh anggota.
Nabi Muhammad saw bersabda: “Kami diperintahkan untuk sujud dengan tujuh anggota; kening dan beliau mengisyaratkan dengan tangannya sampai ke hidungnya, dua tangan, dua lutut dan dua telapak kaki (perut hujung jari kaki).” (Muttafaq Alaih)


Sekian, Wallahu a’lam.
sumber : Al-ahkam.net

---
Consultant-Speaker-Motivator: www.ahmad-sanusi-husain.com 
Alfalah Consulting - Kuala Lumpur : www.alfalahconsulting.com
Islamic Investment Malaysia: www.islamic-invest-malaysia.com
Pelaburan Unit Amanah Islam: www.unit-amanah-islam.com
Upcoming Events on Islamic Finance, Wealth Management, Business, Management, Motivational Alfalah Consulting, KL-Malaysia: www.alfalahconsulting.com

Please Join my facebook's fan page