Latest

Monday, April 11, 2011

10 Cara Membahagiakan Ibu-Bapa
Setiap anak wajib berbakti dan mentaati ibu bapa bertujuan membahagiakan kehidupan mereka menjalani hari usia emas dan hari kemudian. Ajaran Islam meletakkan ibu bapa pada kedudukan yang mulia.Perintah berbuat baik pada ibu bapa:


Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha" dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).  [Quran; surah Al-Isra (17): 23]


Dan dia taat serta berbuat baik kepada ibu bapanya dan dia pula tidak sombong angkuh atau derhaka.  [Quran; surah Mariam (19): 14]


Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya berserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah dia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah dia dengan berkata: Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu).  
[Quran, surah Al-Ahqaf (46): 15]


Doa untuk ibu bapa:


Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan.  
[Quran; surah Ibrahim (14): 41]


Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.
[Quran; surah Al-Isra (17): 24]


Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai dan masukkanlah daku dengan limpah rahmatMu dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh.  
[Quran; surah An-Naml (27): 19]


Banyak bakti yang boleh dilakukan kepada ibu bapa. Bakti itu dalam bentuk material dan hubungan kasih sayang. Ini bersesuaian dengan fizikal ibu bapa yang semakin uzur dan memerlukan lebih perhatian.

Terdapat sekurang-kurangnya 10 bakti perlu dilakukan setiap anak terhadap ibu bapa.


1.Memberi nafkah. Terdapat ibu bapa yang berdepan dengan masalah kewangan. Mereka tidak dapat lagi melakukan tugas seharian disebabkan faktor usia. Kalaupun berkerja, tetapi tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan keluarga yang semakin meningkat.


Justeru menjadi tanggungjawab anak memberi nafkah atau bantuan kewangan kepada ibu bapa. Sumbangan itu tidak seberapa berbanding yang dibelanjakan ibu bapa untuk membesar dan mendidik anak.


2.Menyediakan tempat tinggal. Dalam kes ibu bapa yang hilang tempat tinggal, atau tidak sesuai untuk didiami, adalah menjadi tanggungjawab anak menyediakan tempat tinggal yang lebih sesuai kepada ibu bapa.


Paling baik jika ibu bapa dibawa tinggal bersama agar dapat menjamin keselamatan dan keperluan harian mereka diuruskan dengan baik.


3.Memberi kasih sayang. Kasih sayang adalah sebagai membalas kasih sayang yang selama ini telah dicurahkan ibu bapa. Kasih sayang ibu dan bapa tidak pernah padam terhadap anaknya. Jadi seharusnya kasih sayang itu dibalas dengan sebaik-baiknya.


Anak yang baik tidak melupai jasa dan kasih sayang kedua ibu bapa. Anak soleh sentiasa memohon kepada Allah agar ibu bapa mereka diberkati dan dicucuri rahmat.


Firman Allah bermaksud: ?Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka mencurahkan kasih sayang memelihara dan mendidikku ketika kecil.? (Surah al-Isra, ayat 24).


4.Memberi perhatian. Ibu bapa yang diabaikan akan merasai kesunyian. Mereka terasa disisih dan dan seperti tidak diperdulikan. Hal ini memberi tekanan perasaan dan menyebabkan kemurungan. Keadaan ini jika berterusan memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental ibu bapa.


Penerapan amalan memberi perhatian terhadap ibu bapa perlu disemai, dibajai serta disuburkan dalam kehidupan masyarakat kita. Kes anak yang membuang ibu bapa semakin meningkat. Anak memandang jijik terhadap ibu bapa sendiri.


Banyak ibu bapa yang disisihkan dan dihantar ke rumah rumah penjagaan orang-orang tua. Sukar diterima akal anak mendakwa tidak mampu menjaga ibu bapa. Sedangkan, ibu bapa mampu menjaga dan membesarkan beberapa orang anak.


5.Memenuhi permintaan. Ibu bapa seringkali memerlukan bantuan anak untuk melaksanakan sesuatu keperluan. Permintaan itu mungkin dalam bentuk kewangan, tenaga dan masa.


Memenuhi permintaan ibu bapa perlu diutamakan berbanding melakukan tugas lain. Sesungguhnya, memenuhi permintaan ibu bapa lebih baik berbanding melakukan ibadat sembahyang sunat, berpuasa sunat, dan seumpamanya.


Malah keutamaan berbakti kepada ibu bapa lebih utama berjihad di medan perang. Diriwaytkan daripada Bukhri dan Muslim, Ibnu Umar berkata: Saya telah bertanya kepada Nabi Muhammad: Apakah perbuatan disukai oleh Allah?


Lalu baginda bersabda: Sembahyang pada waktunya. Kemudian apa? tanya saya lagi. Baginda menjawab: Berbakti kepada kedua ibu bapa. Saya bertanya: Apa lagi. Jawab baginda: Berjihad pada jalan Allah.


6.Melakukan apa yang disukai. Ibu bapa sudah tentu mengharapkan anaknya melakukan sesuatu yang baik pada pandangan mereka. Melakukan perkara yang tidak sukai ibu bapa bermakna melakukan perbuatan derhaka.


Anak derhaka kepada ibu bapa tidak mendapat keberkatan dalam kehidupannya. Sesiapa derhaka kepada ibu bapa disegerakan balasan di dunia dan tidak terlepas di akhirat.


Sabda Rasulullah bermaksud: Dua kejahatan yang disegerakan balasan di dunia ialah zina dan menderhaka kepada dua ibu bapa.(Hadis riwayat Tirmizi).


Dalam hadis lain diriwayatkan al-Hakam bermaksud: Semua dosa akan ditangguhkan Allah, yakni balasan menurut kehendak-Nya hingga ke hari kiamat, kecuali balasan menderhaka kepada kedua ibu bapa. Maka sesungguhnya Allah menyegerakan balasan kepada pelakunya pada masa hidupnya sebelum mati.


7.Bercakap dengan lemah lembut. Satu cara menjaga perasaan ibu bapa ialah bercakap lemah lembut dengan mereka. Suara hendaklah direndahkan dan jangan membantah permintaan mereka.


Firman Allah bermaksud: Tuhanmu telah memerintahkan, supaya kamu tidak menyembah selain Allah, dan hendaklah berbuat santun terhadap kedua orang tua. Jika salah seorang telah lanjut usianya, atau kedua-duanya telah tua, janganlah sekali-kali engkau berani berkata cis! terhadap mereka dan janganlah engkau suka menggertak mereka. Tetapi berkatalah dengan sopan santun dan lemah lembut. (Surah al-Israk, ayat 23).


Sesungguhnya, anak ditegah membantah kata-kata ibu bapa dengan suara tinggi atau bermaksud merendahkan kedudukan ibu bapa. Lebih baik berdiam diri daripada berkata-kata yang mungkin menyinggung perasaan ibu bapa. Kemudian jika ada kesempatan, gunakan cara yang lembut untuk menjelaskan keadaan sebenar.


8.Menghadiahkan kejayaan. Ibu bapa sentiasa mengharapkan kejayaan anak mereka. Anak hendaklah berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan agar dapat dikongsi kegembiraannya bersama-sama dengan ibu bapa.


Jadi, jika memperoleh kejayaan dalam pelajaran, mendapat pekerjaan, dinaikkan pangkat dan seumpamanya, seharusnya dimaklumkan kepada ibu bapa. Ibu bapa dibawa bersama-sama dalam majlis untuk meraikan kejayaan itu.


9.Meluangkan masa bersama-sama. Anak yang tinggal berasingan dengan ibu bapa perlu kerap meluangkan masa mengunjungi ibu bapa. Ibu bapa berasa senang menerima kunjungan dan menatap wajah anaknya.


10.Mendoakan kebaikan untuk ibu bapa. Anak perlu sentiasa mendoakan kebaikan untuk ibu bapanya. Amalan mendoakan kebaikan untuk ibu bapa perlu diteruskan biarpun ibu bapa telah meninggal dunia.


Sabda Rasulullah bermaksud: Apabila meninggal seseorang itu, maka terputuslah segala amalannya, melainkan tiga perkara iaitu sedekah jariah yang berterusan memberi manfaat, ilmu yang memberi kebaikan diajarkan kepada orang lain dan anak yang soleh yang sentiasa mendoakan kebaikan kepada kedua ibu bapanya. (Hadis riwayat Muslim).


Kebaikan dilakukan anak terhadap ibu bapa sebenarnya amat kecil Anak tidak mampu untuk membalas jasa ibu bapa sepenuhnya biarpun dia berbakti sepanjang hayatnya.


Gunakan kesempatan yang ada untuk melakukan bakti terhadap ibu bapa sebaik mungkin. Masa untuk anak berbakti kepada ibu bapa sebenarnya semakin suntuk. Lambat laun ibu bapa akan meninggal dunia. Bertindaklah sebelum terlambat, selagi ibu bapa atau salah seorangnya masih hidup.  


Sepemergian mereka hanya doa dari anak-anak yang soleh dan solehah yang mengiringi mereka. 

---
Consultant-Speaker-Motivator: www.ahmad-sanusi-husain.com 
Alfalah Consulting - Kuala Lumpur : www.alfalahconsulting.com
Islamic Investment Malaysia: www.islamic-invest-malaysia.com
Pelaburan Unit Amanah Islam: www.unit-amanah-islam.com

20 Amalan Memurahkan Rezeki


Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Berdasarkan konsep rezeki, Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Di antaranya:


1. Menyempatkan diri beribadah
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)


2. Memperbanyak istighfar

Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah , yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba.

Sabda Nabi s.a.w.:

“Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad,Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)


3.Tinggalkan perbuatan dosa

Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w.:

“… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)

4.Sentiasa ingat Allah
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya:
“(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)

5.Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda:
“Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani,al-Asybahani dan al-Hakim)
Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki,
berdasarkan sabda Nabi s.a.w.:
“Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

6.Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin,juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w.:
“Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)

7.Tunaikan hajat orang lain
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.:
“Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)

8.Banyak berselawat
Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat.

9.Buat kebajikan banyak-banyak
Ibnu Abbas berkata:
“Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain.Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10.Berpagi-pagi
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat. 
Berkata Nabi di dalam hadith yang diriwayatkan oleh Tabarani di dalam al-Awsath: "Berpagi-pagilah (subuh) dalam mencari rezeki, sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah berkat dan kejayaan."

11.Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda:
“Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

12.Melazimi kekal berwuduk
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah . Baginda s.a.w. bersabda:
“Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13.Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:
“Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu tergantung di Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)

14.Melazimi solat malam (tahajud)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah

15.Melazimi solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16.Bersyukur kepada Allah
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah . Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman:
“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Ibrahim: 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)

17.Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki. Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki. Salah satu nama Allah , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya `Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, diatidak akan ditimpa kepapaan. 

18.Berdoa
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah , penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19.Berikhtiar sehabisnya
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)
Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya,hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20.Bertawakal
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah . Firman-Nya:
“Barang siapa bertawakal kepada Allah , nescaya Allah mencukupkan(keperluannya) .” (At-Thalaq: 3)

Nabi s.a.w. bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattabr.a.)
Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan) , dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (At-Talaq: 2-3)

Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah , lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.

Allahu aklam.

---
Consultant-Speaker-Motivator: www.ahmad-sanusi-husain.com 
Alfalah Consulting - Kuala Lumpur : www.alfalahconsulting.com
Islamic Investment Malaysia: www.islamic-invest-malaysia.com
Pelaburan Unit Amanah Islam: www.unit-amanah-islam.com

Consulting, Training and Advisory Services on Islamic Finance and Wealth Management


Consulting, training and advisory services on Islamic finance and wealth management:
http://www.alfalahconsulting.com
Kuala Lumpur, Malaysia

10 Wasiat Imam SyafieSEBELUM Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya. Berikut ialah kandungan wasiat tersebut: "Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara." 


PERTAMA: HAK KEPADA DIRI. Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada. 

KEDUA: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah. 

KETIGA : HAK KEPADA KUBUR Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi. 

KEEMPAT: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati. 

KELIMA : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMALPADA HARI KIAMAT) Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan. 

KEENAM : HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI AKHIRAT) Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah. 

KETUJUH : HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA) Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak. 

KELAPAN : HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA) Iaitu : Berasa redha dengan Qadha' Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat. 

KESEMBILAN : HAK KEPADA NABI S.A.W Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat,dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah. 

KESEPULUH : HAK KEPADA ALLAH SWT Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.


----------  
CEO / Consultant: http://ahmad-sanusi-husain.com 
Alfalah Consulting: http://alfalahconsulting.com 
Islamic investment: http://islamic-invest-malaysia.com

Good Management Is Predictive Management Not Reactive Management

Many managers believe that their job is to resolve problems that arise. While that is true, it is only the lesser part of the job. More importantly, a manager's job is to prevent problems. This is the difference between reactive management, which solves problems as they occur, and predictive management, which tries to prevent many problems from arising in the first place.

Reactive Management

Reactive management deals with problems as they come up. It is a management style that is much admired for its ability to quickly get the resources back into production, whether those resources are machines or people. If you are good at reactive management, you are:
 • Decisive and able to act quickly,
 • Able to find the root cause of events,
 • Creative and able to develop many solutions,
 • Innovative and able to find new ways to solve problems, and
 • Calm and in control in the midst of a "crisis".
Someone who is good at reactive management is able to remain calm, quickly analyze the problem, and find its root cause. Rather than getting lost in the symptoms, they are able to think up many possible solutions, some proven and some new, and select the best choice. They are equally quick at implementing the solution to resolve the problem.
A reactive management style clearly is a desirable skill set for a manager to have. By quickly solving problems they are able to get the people and/or machine quickly back to work and productive again. However, it's not the best style. Managers should concentrate on improving their ability in predictive management as well.

Predictive Management

Predictive management focuses on reducing the number of problems that require reactive management. The more problems that can be prevented through predictive management, the fewer problems will need to be solved through reactive management. If you are good at predictive management, you are:
 • Thoughtful and analytic,
 • Not likely to go chasing after the current panic,
 • More aware of the important than the merely urgent issues,
 • Able to identify patterns in data and patterns of failures,
 • More focused on "why" did something go wrong, rather than "what" can be done to fix it, and
 • Able to keep the big picture in mind when working through the details.
Someone who is good at predictive management is sufficiently detached that they can identify the conditions that lead to certain problems and can implement procedures to reduce or eliminate the problems. Rather than being concerned about the immediate problem, they are able to relate current conditions to earlier information and predict when problems might arise.
A predictive management style is an important ability for a manager to have. The more problems that can be prevented through predictive management, the fewer resources will need to be spent on reacting to problems that have arisen. Predictive management does not replace reactive management, but it reduces the need for it.

Getting Better At Predictive Management

How does a manager get better at predictive management? The best way is practice. Focus some time every day on predictive management and on developing the skills listed above. Here's an example of practicing the predictive management behaviors so you can get better at it.
 • Schedule a meeting with yourself so you can block out a half hour of time. Close your door. Set your phone on do-not-disturb. Turn off your cell phone and pager.
 • Pick the problem that has been the biggest headache for your organization. Then allow yourself to just think about it.
  • When did it happen most recently?
  • What caused it?
  • What warnings or indicators did we have before it happened?
  • What did we do to fix it?
  • What could we have done to prevent it?
  • What can I do now to reduce the chances of it happening again?
 • Start monitoring the warning signs you noted above.
 • When those signs next appear, apply the previous solution before the problem gets big. Evaluate the results and adjust as needed.
The more you practice predictive management the better you will be at it. You will still need your ability in reactive management, but just not as much. Your resources will be used more on getting things done than on fixing problems and you'll have more time to think about and prevent more problems from arising.

(About.com)


----------  
CEO / Consultant: http://ahmad-sanusi-husain.com 
Alfalah Consulting: http://alfalahconsulting.com 
Islamic investment: http://islamic-invest-malaysia.com

Profile (Bahasa Melayu) - CEO, Perunding, Pensyarah, Motivator

Ahmad Sanusi Husain mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam bidang kewangan dan perbankan Islam, perancangan kewangan Islam, latihan proessional, perundingan, pendidikan, perniagaan dan pengurusan.  Beliau pernah berkhidmat di sebuah universiti awam, sebuah jabatan kerajaan, sebuah bank Islam terkemuka, institut latihan perbankan dan kewangan Islam nasional, persatuan institusi kewangan Islam nasional dan sekarang sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) di syarikat perundingan dan latihan, iaitu Alfalah Consulting yang beribu pejabat di Lumpur, Malaysia.


Beliau adalah bekas Pengarah Eksekutif (Executive Director), Association of Islamic Banking Institutions Malaysia (AIBIM), sebuah persatuan nasional yang mewakili 19 institutisi kewangan di Malaysia, yang ditubuhkan pada tahun 1995.  Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Pengarah (Director), Latihan dan Pembangunan Profesional di Islamic Banking and Finance Institute Malaysia (IBFIM) yang ditubuhkan dalam tahun 2001.Sebelum itu dia berkhidmat sebagai Pengurus Latihan di Bank Islam Institute of Research and Training (BIRT), yang ditubuhkan pada tahun 1995. Semasa berkhimat di BIRT and IBFIM, dia dipertanggungjawapkan untuk merancang dan melaksanakan program latihan pembangunan professional dalam bidang kewangan Islam, pasaran modal Islam, insurans Islam (takaful), pengurusan Islam dan sebagainya untuk insitusi di Malaysia dan negara lain.


Sebelum menyertai  BIRT dan IBFIM, dia bertugas di Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB), bank Islam pertama di Malaysia, dari 1991 sehingga 1995 sebagai Pegawai di Jabatan Organisasi dan Kaedah (Organisation & Methods Department). Semasa berkhidmat di BIMB, dia bertanggungjawab dalam melakukan penyelidikan dan pembangunan produk perbankan Islam, penulisan manual writing, latihan kepada staf bank dan memperkenalkan berbagai produk kewangan Islam yang ditawarkan oleh BIMB. Tugas tambahan beliau ialah memberi khidmat nasihat, perundingan dan latihan kepada institusi-institusi yang ingin memperkenalkan perkhimatan kewangan Islam di Malasyia dan negara-negara lain.  Di awal kerjayanya, dia pernah berkhidmat seketika di Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) and Universiti Utara Malaysia (UUM).


Ahmad Sanusi adalah juga seorang perunding, pensyarah dan jurulatih (trainer) dalam bidang kewangan dan perbankan perbankan Islam, perancangan kewangan Islam, pengurusan, pembangunan modal insan dan motivasi.

Sejak 1992, dia aktif dalam memberikan ceramah, syarahan dan latihan dalam lebih dari 2 ribu program  seminar, latihan, program akademik dan perundingan di berbagai institusi. Puluhan ribu peserta dari 60 negara dari 5 benua iaitu Asia, Afrikaa, Eropah, Amerika Utara dan Australia/Oceania telah menghadiri kursus dan seminar yang dianjurkan oleh beliau dan pasukannya sejak dari 1992.
Pernah menyampaikan kepakaran dan ilmunya di negara-negara berikut:
1) Malaysia 2) Indonesia 3) Singapura 4) Brunei 5) Thailand 6) Filipina 7) Mesir 8) Bahrain 9) USABeliau adalah antara tenaga pengajar (trainer) dan perunding (consultant) utama semasa Bank Negara Malaysia memperkenalkan   Skim Perbakan Tanpa-Faedah (Interest-Free Banking Scheme) pada tahun 1993 (sekarang dikenali sebagai Skim Perbankan Islam. Selain kewangan Islam, beliau juga adalah seorang tenaga pengajar dan perunding dalam bidang pengurusan , perniagaan, pembangunan modal insan dan motivasi.


Dilantik menjadi penulis modu pembelajaran untuk Certified Islamic Finance Professional Programme yang ditawarkan oleh International Centre for Education in Islamic Finance (INCEIF). INCEIF telah mendapat status universiti dari kerajan Malaysia.


Menjadi ketua moderator/pensyarahr/penulis modul (Perbankan Islam) di Financial Sector Talent Enrichment Program (FSTEP), satu projek usahasama IBBM, ABM, IBFIM, AIBIM, MTA, MIBA, LIAM, PIAM dan MII dengan sokongan Bank Negara Malaysia dan institusi-institusi kewangan.  Dilantik sebagai Ahli of Board of Studies (BOS) untuk program BBA (Muamalat) di Universiti Tun Abdul Razak (UNITAR).


Ditemuramah dalam acara television (secara langsung) di Radio Television Malaysia (RTM) dan Radio Television Brunei (RTB). Dijemput  menjadi pensyarah/penceramah/ahli panel/pengerusi dalam berbagai acara yang berkaitan oleh pengurus acara antarabangsa, di Malaysia dan luar negara.


Graduan ekonomi dari Northern Illinois University (NIU), USA. Dia juga mempunyai kelulusan dalam bidang perancangan kewangan Islam, pelaburan (saham amanah), insurans/takaful dan terjemahan dan masih meneruskan proses pembelajaran  beliau.  Beliau adalah graduan kumpulan pertama program pengesahan (certification) Islamic Financial Planner (IFP) ysng dianjurkan oleh Financial Planning Association of Malaysia (FPAM) dan IBFIM. IFP diiktiraf oleh Securities Commission (SC) dan Bank Negara Malaysia).

Keahlian Profesional:
i) Ahli, Malaysian Institute of Management (MIMM)
ii) Ahli Perdagangan, Financial Planning Association of Malaysia (FPAM)
iii) Ahli Bersekutu, Institute of Bankers Malaysia (AIBM)
iv) Ahli, Federation of Investment Managers Malaysia (FiMM)

v) Ahli Jawatankuasa, Dewan Perdagangan Islam Malaysia (KL)

Berasal dari negeri Kedah Darul Aman.

Bidang kepakaran:


A: KEWANGAN ISLAM & PERANCANGAN KEWANGAN ISLAM
1) Global development of Islamic financial system

2) Overview on Islamic finance
3) Overview on Islamic banking
4) Overview on Islamic insurance (takaful)
5) Shariah principles in Islamic finance
6) Fiqh muamalat (Islamic commercial rules/laws)
7) Islamic economic system
8) Islamic wealth management
9) Islamic financial planning
10) Islamic unit trust/mutual fund
11) Islamic investment
12) Islamic retail (consumer) banking
13) Islamic consumer financing
14) Islamic product research, development and innovation
15) Accounting for Islamic banking
16) Shariah compliance audit
17) Risk management for Islamic financial institutions
18) Marketing strategies for Islamic financial services
19) System and solution development for IFI
20) Islamic finance syllabus & module development


B: PERNIAGAAN & PENGURUSAN
1) Entrepreneurship excellence
2) Performance management
3) Change management
4) Training management
5) Islamic management & ethics
6) Economics for management


C: PEMBANGUNAN MODAL INSAN & MOTIVASI
 l)  Al Falah success principles
2) The psychology and science of success
3) Empowering the mind
4) Positive mental attitude/positive thinking
5) Formula for excellence and success
6) Team building and organizational excellence


(Kursus atau ceramah di atas boleh dijalankan dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Malayu).
---------------------------------------------------------------
Hubungi:
Ahmad Sanusi Husain
CEO,  AlFalah Consulting
Kuala Lumpur, MALAYSIA
mobile: +6019-234 8786Alfalah Consulting: http://alfalahconsulting.com
Islamic investment: http://islamic-invest-malaysia.com

Motivation of the Day: Don't put off until tomorrow...


"Don't put off until tomorrow, what you should do and can do today.

Live for the moment, DO IT NOW.
Once you try, you will find out it's easier than you thought it would be.----------  
CEO / Consultant: http://ahmad-sanusi-husain.com 
Alfalah Consulting: http://alfalahconsulting.com 
Islamic investment: http://islamic-invest-malaysia.com

Hadith of the Day: Take benefit of five before five...


The Prophet (pbuh) said:
“Take benefit of five before five:
your youth before your old age,
your health before your sickness,
your wealth before your poverty,
your free-time before your preoccupation,
and your life before your death.”


---------- 
CEO / Consultant: http://ahmad-sanusi-husain.com
Alfalah Consulting: http://alfalahconsulting.com
Islamic investment: http://islamic-invest-malaysia.com
Upcoming Events on Islamic Finance, Wealth Management, Business, Management, Motivational Alfalah Consulting, KL-Malaysia: www.alfalahconsulting.com

Please Join my facebook's fan page