Latest

Thursday, August 16, 2018

Fadhilat Hauqalah "La Hawla Wala Quwwata Illa Billah"Rasulullah SAW bersabda : “Siapa yang mengucapkan La Haula Wala Quwwata illa billahi, maka ia akan menjadi ubat kepada 99 penyakit. Yang paling ringan adalah kebimbangan”. (Hadis Riwayat Tabrani)

Hadis ini adalah riwayat at-Tabarani dalam al-Awsath dan al-Hakim yang berbunyi: “Man Qala La Haula wala Quwwata Illa Billahi Kana dawa’an min tis’atin wa tis’iina da’in, aisaruha al-Hammu” dan maksudnya adalah seperti di atas.

Intipati hadis tersebut adalah umat Islam digalakkan untuk tabah dan berusaha merawat penyakit asalkan mengikut peraturan agama. Penyakit yang dimaksudkan itu ada terkandung dalam beberapa ayat al-Quran dan hadis Rasulullah SAW.
Daripada Anas, bahawa Rasulullah SAW berdoa dengan doa: “Allahumma innii ‘auuzhu bika minal barashi wal junuuni wal-juzaami wa sayyi’il asqaam (yang bermaksud: “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari penyakit sopak, gila, penyakit kusta dan penyakit-penyakit yang berat).” (Hadis Riwayat Abu Daud)

Begitu juga hadis riwayat Abu Daud menyebut bahawa Rasulullah SAW berdoa: “Allahuamma Inni a’uuzu bika minal hammi wal hazan, wa ‘auuzhubika minal ‘ajzhi wal kasal, wa’auuzhu bika minal Jubni wal-Bukhl, wa’uuzhubika min ghalabatid daini wa qahrir rijaal (yang bermaksud: “Ya Allah, saya berlindung kepada-Mu daripada penyakit gelisah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu daripada penyakit lemah dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada pengecut dan bakhil dan aku berlindung kepada-Mu daripada timbunan hutang dan penindasan orang.”
Apa yang penting pada hadis berkenaan ialah untuk menyatakan kelebihan dan manfaat besar kepada orang yang banyak menyebut ‘La Haula Wala Quwwata Illa Billah’. Maksudnya tiada daya dan kekuatan (untuk menolak sesuatu kemudaratan dan mendatangkan suatu yang manfaat) selain Allah SWT.

Ucapan itu dinamakan Hauqalah. Apabila kita ditimpa sesuatu yang kita tidak sukai, banyakkan menyebut hauqalah.  Imam a-Nawawi berkata: “La haula wa la quwwata illa billah”, itulah kalimah yang digunakan untuk menyerah diri dan menyatakan bahawa kita tidak mempunyai hak untuk memiliki sesuatu urusan. Ia kalimah yang menyatakan bahawa seseorang hamba tiada mempunyai daya upaya untuk menolak sesuatu kejahatan (kemudaratan) dan tiada mempunyai daya kekuatan untuk mendatangkan kebaikan kepada dirinya melainkan dengan kudrat iradat Allah SWT juga.

Dalam sebuah hadis menyebut daripada Abu Zar, beliau berkata: “Aku berjalan di belakang Rasulullah SAW, lalu Baginda berkata kepadaku: “Wahai Abu Zar, mahukah aku tunjukkan kepada kamu satu perbendaharaan daripada beberapa perbendaharaan syurga? Aku berkata: Mahu ya Rasulullah. Baginda bersabda: “La Haula wala Quwwata illa billah.”

Begitu juga hadis daripada Abu Musa, beliau berkata: “Rasulullah SAW bersabda kepadaku: “Mahukah aku tunjukkan salah satu perbendaharaan dari perbendaharaan syurga? Saya menjawab: “Mahu ya Rasulullah. Kemudian Baginda bersabda: La haula wala quwwata illa billah.”

Daripada Ibnu Mas’ud beliau berkata: “Rasulullah SAW bersabda: Wahai Muaz, adakah kamu tahu tafsir (maksud) La haula wala quwwata illa billah? Muaz menjawab: Allah dan rasul-Nya lebih mengetahui. Rasulullah SAW bersabda: La haula (tiada daya) dari menghindari maksiat kepada Allah melainkan dengan kekuatan Allah, wala quwwata (tiada kekuatan) atas mentaati Allah melainkan dengan pertolongan Allah SWT. Kemudian Rasulullah SAW menepuk bahu Muaz dan Baginda bersabda: “Demikianlah yang diberitahu oleh kekasihku Jibril daripada Tuhan.”

Sebenarnya apabila kita banyak menyebut Allah SWT atau berzikir mengingati-Nya sebanyak-banyaknya, ia mampu menjadi penyembuh, tetapi sekiranya kita banyak ingat kepada manusia ia boleh menjadi penyakit.

---
Alfalah Consulting - KL: www.alfalahconsulting.com
Islamic Unit Trust: www.islamic-invest-malaysia.com
Unit Amanah Islam: www.unit-amanah-islam.blogspot.my

29 comments:

 1. Assalam, mohon share k .. :)

  ReplyDelete
 2. saya selalu risau ttg byk perkara yg brlaku kpd saya.insyaAllah.saya akan slalu amakan hauqalah.trima kasih.

  ReplyDelete
 3. mohon share ye...

  ReplyDelete
 4. Mohon izin share & copy. Halalkan ya. May Allah bless you (:

  ReplyDelete
 5. Masya Allah
  Lahaul wala quwat illah billah

  ReplyDelete
 6. Masya Allah
  La Haula wala Quwwata Illa Billah

  ReplyDelete
 7. Mohon Izin share link ini ya Ustaz di FB saya Ummu Mar'ie...Terima kasih..

  ReplyDelete
 8. Terima kasih, saya nak kongsi mohon diizinkan.

  ReplyDelete
 9. Mohon share :)
  Jaszakallah...

  ReplyDelete
 10. La Hawla Wala Quwwata Illa Billah

  ..mohon share..

  ReplyDelete
 11. izin copas :D

  ReplyDelete
 12. Assalammualaikum, terima kasih di atas maklumat ini, mohon keizinan untuk berkongsi link ini terima kasih.

  ReplyDelete
 13. Assalamualaikum..mohon diizinkan untuk share. terima kasih

  ReplyDelete
 14. info yg sangat bermanfaat..mohon shara..tq

  ReplyDelete
 15. Hanya DIa yang maha mengetahui dan maha pemberi.

  ReplyDelete
 16. mohon share....info yg sangat bermafaat bagi saya yg seorang hamba yg lemah ini.

  ReplyDelete
 17. Bermacam zikir saya amalkan untuk mengubati gangguan jin dan ilmu hitam hampi selama 15tahun tapi hauqalah yang paling berkesan. Alhamdulillah

  ReplyDelete
 18. Subhanallaah. Sungguh apa yang dijanjikan ALLAH benar-benar akan diberikan kepada makhluknya yang senantiasa bersama-Nya. Salam Ustadz.

  ReplyDelete
 19. semoga kalimat laa hawla wa laa quwwata illa billah bisa bermanfaat bagi kita semua.. terimakasih ustat..

  ReplyDelete

Upcoming Events on Islamic Finance, Wealth Management, Business, Management, Motivational Alfalah Consulting, KL-Malaysia: www.alfalahconsulting.com

Please Join my facebook's fan page